torsdag den 8. september 2011

Sytørke ... eller måske kvalme?

I er måske bekendt med udtrykket "Sytørke"?
Altså tilstanden, man kan føle sige sig hensat i, når ens kreative safter er tørret ud ... næsten som her:
Sytørke kan ramme én, når man har været meget kreativ i lang tid og derfor ligesom er brugt op for en stund ... eller det omvendte, når (måske udefra kommende) begivenheder i ens liv spænder ben for én og dræber al lyst til at sy. Sådan havde jeg det f.eks. i 1½ år efter min skilsmisse. Jeg blev faktisk alvorligt bange for, at jeg aldrig nogensinde skulle komme til at holde på en nål igen ... og det må jo siges at være lidt af en krisesituation for en håndarbejdslærer ;-)

I dag kom jeg til at tænke på, at man muligvis også kan få sy-KVALME

Altså ... man kan FÅ NOK ... FÅ FOR MEGET ... af at sy?!?!?
Ligesom, når man spiser for meget chokolade. Det smager jo godt, men for meget af det gode er jo som bekendt ... skidt!

Jeg ved ikke, hvad der er "galt" med mig for tiden ... om det er den ene eller den anden tilstand, men jeg synes i allefald at jeg har ALLE MULIGE undskyldninger for ikke at sætte mig og sy ... og når jeg endelig gør det, så sker der ikke så meget. Det underlige er, at jeg har mange ideer ... og jeg har endnu flere projekter i gang.

Der er så meget jeg gerne vil ... og flere ting jeg SKULLE gøre ... og det føles sådan lidt lammende. Er er nogen, der genkenders sig selv? Og sidder du inde med gode råd for os, der har sytørke eller sykvalme, så sig gerne frem.

Her er et billede af de sidste Tumbling Blocks jeg har syet. På en eller anden måde, så er de, det nemmeste for mig at kaste mig over for tiden. Måske fordi de er lige til at gå til, sådan som de ligger skåret ud af mange forskellige stoffer og med udstandsede papper. Det kræver ikke meget tanke og energi bare at snuppe noget pap og nogle stof-romber og ri lidt ... og når der er riet en håndfuld, så er det bare at sy dem sammen.

Måske er det noget af det, som kunne være svaret på, hvordan man skal tackle sytørken? At det skal være nemt at gå til? Og som Pia sagde til mig en dag, det bliver jo alligevel til noget efterhånde, selvom man bare syr "en tråd" om dagen.

Jeg synes det er sjovt at sy disse kasser ... især fordi jeg bruger stofrester sendt til mig af syveninder fra hele verden. Måske Wendy og Kirsten fra Australien eller Dawn og Cyndi fra USA kan genkende nogle af deres scraps?

I aften er der sycafé i butikken ... og mon ikke nogle af de søde piger, der kommer, har noget inspirerende at vise frem.

10 kommentarer:

 1. Jo jeg kender det bestemt godt! Min erfaring er, at jeg skal beslutte mig for at gøre en ting færdig, så bunken af UFO'er bliver lidt mindre. Det plejer at lette på kvalmen... og så kan jeg ogås med god samvittighed starte på noget helt nyt!
  Knus

  SvarSlet
 2. Jeg har elsket at sy hele mit liv, men efter at jeg ikke gjorde andet hver dag, 8 timer om dagen, syede jeg aldrig i min fritid... Jeg er først begyndt at sy regelmæssigt igen nu næsten 10 år senere... skræmmende...
  Al den tid har jeg kanaliseret min kreative energi ud i strik, hækling, tegning og broderi...
  Jo, jeg kender det godt... og jeg tror Maria har fat i noget af det rigtige... vælg et projekt og gør det færdigt...
  Eller tag en kold tyrker... ingen syning i en periode... så blomstre det måske igen...

  SvarSlet
 3. Jo, jeg kender det også - har det sådan lige nu. Jeg forvred for foden, men før da var jeg godt i gang med at løbe og det fik jeg en masse energi ved. Så jeg glæder mig til at kunne starte igen - både med at løbe og sy.
  Gå evt. en tur et par gange om ugen, det kunne jo være en begyndelse til at få noget energi og tankerne flyder rundt i hovedet, også lige pludselig er kvalmen væk.
  Eller gør som Maria, den har jeg også prøvet. Virkede for mig i en periode.
  Knus

  SvarSlet
 4. Ja, det kjenner også jeg til. Har det slik nå for tiden, og det er ikke noe moro...

  Skrev litt om det i bloggen for en stund siden. Jeg merker at det noen ganger er vanskeligere å komme igang når det er noe jeg SKAL gjøre ferdig. Som en UFO eller WISP. Da er det mere inspirerende å begynne på noe nytt!
  Kanskje jeg skal gjøre det...
  Foreslår at du forsøker å sy en NY blokk, en type blokk som du ikke har sydd før. Kanskje det inspirerer å lage en slik utfordring for deg selv?
  Jepp, det vil jeg prøve på ;-)

  SvarSlet
 5. Det kender jeg godt, og for mig virker det som Maria foreslaar : tag et projekt og det maa meget gerne vaere det der er nemmest at gaa til og fra og hyg´ dig med det :-) Og hvis du ikke gider, saa tag en bog og laes eller goer noget helt andet. Det vaerste er for mig naar jeg tvinger mig til at sy/strikke naar jeg absolut ikke gider, men har en deadline.
  Vi skulle da noedig gaa hen og blive stresset af vores hobby !
  knus
  Angelika

  SvarSlet
 6. I find if I put the ideas in my quilt journal - empty the idea pool so to speak I can move forward. It captures the plans, w/o really starting a new project in the fabric sense.
  Your tumbling blocks are coming right slong - YES! I love those fabrics and am thrilled you can use them!

  SvarSlet
 7. ork jo søde Helene..det tror jeg vi alle kan nikke genkendende til. Jeg oplever det især når jeg har haft alt for mange jern i ilden i lang tid og næsten glemt at trække vejret. Især har jeg haft startet på alt for mange projekter uden at få særlig mange færdige....det skaber frustration og lammelse. Og så er der kun een ting at gøre....stop med at starte på nye projekter og få de i gangværende projekter færdige een for een. Og imens kan du hygge dig med noget afslappende - dine flotte kasser :-)
  Knus til dig

  SvarSlet
 8. Bare du syr :-)
  Jeg benytter også selv Maria's metode, dog altid mindst to projekter HELT færdige - og det virker for mig.
  Og så er der jo også den med bare en enkelt tråd om dagen.
  Knus Pia

  SvarSlet
 9. Ups, ja ..det tror jeg næsten alle har prøvet. Det er da heller intet under .. nu trænger din hjerne til at slappe af. Sy det du har lyst til. Læs en bog. Gå en tur ....det kommer igen.
  Knus

  SvarSlet
 10. Jeg kan godt forstå at du har det sådan. Jeg vil foreslå en pause, hvor du laver noget helt andet, så tror jeg lysten til at sy kommer helt af sig selv.

  SvarSlet